Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на

...
Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на
Коментари Харесай

Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета на ДОО за 2024 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди плана на Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година. В проектозакона са отразени параметрите на плануваните за идната година социалноосигурителни политики в страната. За това осведоми пресцентърът на Национален осигурителен институт.
Членовете на съвета се срещнаха със заложените в документа законови промени и поддържаха с болшинство направените оферти. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно съдействие, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласоподаване в Народното събрание, показват още от Национален осигурителен институт.
Преди дни финансовият министър Асен Василев показа главните параметри. В обществената сфера от 1 юли следващата година се планува нарастване с 11% на всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година. От Финансовото министерство прецизираха, че в резултат на това за 2024 година разноските за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2,440 милиарда лв.. Предвидените средства за обществени заплащания по отношение на избрания нов размер от 526 лева на линията на беднотия за 2024 година са 104,3 млн. лв..
Бюджетът в обществената система се усилва с 400 млн. лв., разгласи преди дни министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Социалната пенсия за напреднала възраст ще стане 307,07 лв.. Средната пенсия за застрахователен стаж се чака да се вдигне от 858 на 971 лева, сподели още тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР